Aanleiding voor deze toolbox is het incident van 02-12-2019 waarbij een heftruck is omgeslagen.Met deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid m.b.t heftrucks.
Er gebeuren veel ongevallen met heftrucks, vaak is dan sprake van ernstig letsel of overlijden. Dit blijkt uit het aantal ongevalsmeldingen over ongelukken met heftrucks dat bij de Arbeidsinspectie binnenkomt.Er zijn zo'n 60.000 vorkheftrucks in Nederland, waarvan 30 à 40% een deel van de dag gebruikt wordt.
Naar schatting zijn er net zoveel werknemers die voor een groot gedeelte van de dag regelmatig of incidenteel als vorkheftruckbestuurder werken. Industrie, handel en vervoer zijn de sectoren waar de meeste vorkheftrucks operationeel zijn en de meeste ongevallen voorkomen.
Wanneer alle werknemers meegerekend worden die in de omgeving van vorkheftrucks werkzaamheden uitvoeren, zijn er honderd duizenden die dagelijks blootstaan aan de gevaren…
Het blijkt dat bij een kwart van de ongevallen met heftrucks mensen worden aangereden. Bij 1 op de 20 ongevallen wordt de heftruck niet goed gebruikt. Denk daarbij aan het gebruik van de heftruck als hoogwerker of het laten meerijden van passagiers op de heftruck.
Als de heftruck kantelt, leidt dit vaak tot dodelijk letsel en bijna de helft van de ongevallen heeft letsel aan de voeten tot gevolg.
Dit zijn de voornaamste risico's
Veel voorkomende oorzaken
In de Arbowet- en regelgeving is ten aanzien van het veilig werken met heftrucks tevens het volgende vastgesteld:
De werkgever is verantwoordelijk voor:
Als werknemer dien jij er voor te zorgen dat :
Veilig werken met de heftruck begint bij de bestuurder.
Een diploma of certificaat haalt niet alle gevaren weg, maar reduceert ze wel."
Ga met elkaar in gesprek over het volgende: