We doen bij Dura Vermeer geen concessies op het gebied van veilig werken. Veiligheid is één van onze kernwaarden en de slogan "We werken veilig of we werken niet" staat centraal in ons veiligheidsprogramma.
De bouwplaats moet een veilige werkplek zijn. Het is daarom noodzakelijk om afspraken met elkaar te maken en op naleving toe te zien. Hiervoor is de inzet van iedereen op de bouwplaats noodzakelijk, zowel van onze eigen medewerkers als onze inhuur / onderaannemers.
De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid Bouw (waaronder Dura Vermeer en de andere top tien van grote bouwbedrijven) vinden dat personen op de bouwplaats beter beveiligd moeten worden voor (achteruit)rijdende voertuigen en machines.
Met ingang van 1 september 2018 zijn een (of meerdere) van de volgende systemen aanwezig op groot rijdend materieel ter beperking van aanrijdgevaar bij achteruitrijden:
*De akoestische signalering bij achteruit rijden blijft verplicht voor alle voertuigen.*
Bovenstaande geldt dus voor eigen en gehuurde materieel van onszelf, onze onderaannemers en leveranciers. Materieel dat niet aan bovenstaande verplichtingen voldoet, wordt geweerd van de bouwplaats.
Zowel binnen als buiten Dura Vermeer zijn er ernstige aanrijdincidenten geweest met (achteruit)rijdend groot materieel. De incidenten variëren van gevaarlijk situaties, aanrijding met letsel tot dodelijke afloop en materiële schade.
De hoofdoorzaken van deze incidenten zijn:
Daarom heeft Dura Vermeer het beleid rondom groot materieel aangescherpt.
Voor welk materieel geldt dit?
Onder deze verplichting vallen in ieder geval:
Klein mobiel materieel zoals minigravers, knikmopsen en bobcats waarbij voldoende zicht zonder dergelijke systemen geborgd is, vallen buiten deze eisen.