Ruim 85% van werkend Nederland drinkt regelmatig alcohol. Alcohol- en drugsgebruik tijdens werktijd is verboden bij Dura Vermeer. Dat staat in één van onze 10 Life Saving Rules. Maar wat denk je van de hoeveelheid alcohol van de vorige avond? Restalcohol noemen we dat. Restalcohol heeft een direct en aantoonbaar effect op de veiligheid op je werk, maar ook is er een direct verband tussen (rest)alcohol en productiviteit en ziekteverzuim!
Een belangrijke voorwaarde voor ons veiligheidsbeleid is een alcohol- en drugsvrije werkomgeving. Alcohol- en drugsgebruik buiten het werk is onzichtbaar en kan makkelijk worden genegeerd of weggestopt. De gevolgen stoppen echter niet op het moment dat we op het werk aankomen en aan de slag gaan. Veel bedrijven ervaren in meer en mindere mate schade door “maandagmorgen-verzuim”. De schatting is dat 3 tot 6% van de Nederlandse beroepsbevolking zodanig drinkt dat het functioneren op de werkplek daaronder lijdt. Denk hierbij aan een toename van onverklaarbare fouten op het werk, kleine en grotere schades tijdens de uitoefening van het werk, onverzorgd uiterlijk en zelfs ongevallen!
De ellende van (rest)alcohol beperkt zich echter niet alleen tot de werkplek. Een voorbeeld: iemand drinkt op een feestje 10 flesjes bier. Die hoeveelheid houdt in dat hij bijna 24 uur lang onder invloed is! Als die persoon de ochtend na het feestje in de auto stapt om naar het werk te gaan, loopt deze persoon de kans aangehouden te worden voor het rijden onder invloed. Dat betekent een aantekening in het strafregister én een strafblad. Het is een misdrijf!
De maand december komt er aan. Velen ervaren die maand, waarin wij normaliter veel tijd doorbrengen met vrienden en/of familie, als een gezellige tijd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er vaak alcohol genuttigd, maar ken jij je grens? En ken je de wettelijke grens? Weet jij hoeveel uur er moet zitten tussen je laatste “drankje” en het tijdstip waarbij je nuchter aan de start van je werkzaamheden kunt beginnen? Wellicht dat onderstaande figuren hier wat duidelijkheid in brengen.
En wat zegt onze wet hierover?
En als we nu nog een stap verder gaan; drugs…
Weten we hoe het daarmee zit?
Stimulerende middelen, waaronder drugs, kunnen de gebruiker het gevoel geven over te lopen van energie. Daarentegen kunnen verdovende middelen zoals alcohol leiden tot een slaperige roes. Alcohol en drugs hebben hierdoor een effect op het reactie-, concentratie- en beoordelingsvermogen van de gebruiker.
Als we deze effecten vertalen naar onze dagelijkse praktijk, dan komen er een aantal risico’s in beeld, onder andere:
Verminderde productiviteit
Fouten op het werk
Kleine en grotere schades tijdens de uitoefening van het werk
Ongevallen op het werk
Verkeersongevallen van huis naar het werk, of op het werk
Hoe vaak lezen we in de berichtgeving dat diegene die gedronken heeft nagenoeg niets mankeert na een ongeval, maar zijn/haar slachtoffers er zeer slecht aan toe zijn. Regelmatig zijn er zelfs doden te betreuren…
Alcohol, drugs en medicijnen kunnen risico’s opleveren. Daarom heeft Dura Vermeer hier een Life Saving Rule voor opgesteld; het gebruik van alcohol en drugs, én het onder invloed zijn van deze middelen onder werktijd is verboden.
Dit beleid is herhaaldelijk onder de aandacht gebracht bij de medewerkers door onder andere de invoering van en toolboxen over de Life Saving Rules, maar ook doordat wij hierop geattendeerd worden tijdens bedrijfsfeesten.
Daarnaast heeft de werkgever in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een rol in het signaleren en voorkomen van verslavingsproblemen. De bedrijfsarts kan hierin een rol spelen.
Veel belangrijker is nog dat je zélf het besef hebt waar je mee bezig bent; houd rekening met restalcohol of drugs als je de volgende dag moet werken!
Schakel de bedrijfsarts voor meer informatie of als je jouw persoonlijke situatie wilt bespreken.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Deze toolbox is opgesteld met data en gegevens die zijn verkregen uit:
Een factsheet van Trafieq
Trafieq heeft toestemming gegeven voor het gebruik van delen van hun factsheet over Alcohol, Drugs en Medicijnen. Trafieq is dé expert op het gebied van veiligheid en alcohol- en drugsgebruik. Bezoek de site www.trafieq.nl voor meer informatie,
Een toolbox over alcohol, drugs en medicijnen van Arbo Support, www.arbosupport.nl.