Op één van onze bouwplaatsen is een uitvoerder bijna verongelukt. Op het moment dat de machinist van de torenkraan de kubel achter de betonmixer wilde plaatsen liep de uitvoerder ondoordacht onder de last door. Het even doorbellen van de sluitvracht werd hem bijna noodlottig. Hij werd geraakt door de kubel maar raakte niet bekneld. Het letsel, ten gevolge van zijn val op de grond viel gelukkig erg mee.
Dit is maar één van de vele voorbeelden waarbij het net goed gaat. Navraag leert dat ook op bouwplaatsen van andere aannemers ongevallen plaatsvinden door onoplettendheid tijdens het mobiel bellen.
Net als in het verkeer is op een bouwplaats sprake van een verhoogd veiligheidsrisico.
Telefoneren tijdens het werk is gemakkelijk en lijkt steeds breder geaccepteerd.
Het brengt echter veiligheidsrisico’s met zich mee en moet daarom worden beperkt. Het is niet mogelijk om tijdens een telefoongesprek 100% je gedachte bij het werk te houden.
Om op een bouwplaats veilig te kunnen werken moet je alert zijn en moet je met je gedachte bij het werk en de werkplek zijn. Een telefoongesprek leidt af.
Moeten we mobiele telefoons op de bouw verbieden?
Nee, maar we spreken wel het volgende af:
Veel collega’s zijn zich niet bewust van het veiligheidsrisico dat ze bellend op de bouwplaats lopen. Spreek de beller, indien nodig, hierop aan.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
De telefoon is niet meer weg te denken van de bouwplaats. Het gebruik moet wel worden beperkt.
Indien mobiel moet worden gebeld of opgenomen, zoek je een veilige en overzichtelijke plek.
Geen privégesprekken tijdens het werk.
Telefoongebruik kan in noodsituaties essentieel zijn om de BHV op te starten.