Naast de veiligheid van onszelf en onze partners is het essentieel dat wij, ten opzichte van onze werkzaamheden, ook de veiligheid van omstanders van onze projecten garanderen. Hiertoe wordt, vaak als onderdeel van de omgevingsvergunning een bouwveiligheidsplan of bijvoorbeeld een BLVC-plan (Bereikbaarheids-, Leefbaarheids-, Veiligheids- en Communicatie) opgesteld. Hierin worden de met de overheid gemaakte afspraken, benodigd t.b.v. de omgevingsveiligheid vastgelegd. Je moet hierbij denken aan hijszones, transportroutes, inzet verkeersregelaars, omleidingen van verkeer, en/of werk en rusttijden. Deze afspraken worden meegenomen in de projectaanpak. Specifieke zaken worden besproken tijdens de toolbox of projectintroductie.
RWS en provincie vragen tegenwoordig om een integraal veiligheidsplan. Vanuit deze plannen wordt onder andere aandacht besteed aan sociale- en verkeersveiligheid.
Op projecten waar de omgeving een belangrijk issue is wordt een omgevingsmanager aangesteld, die zich in het bijzonder bezig houdt met het informeren van en het afstemming met de omgeving.
Indien wij het werk onvoldoende organiseren of e.e.a. anders loopt dan vooraf bedacht kan dit tot veiligheidsrisico's of hinder voor derden leiden. Niet alles kan in plannen worden vastgelegd. We zijn om de veiligheid te kunnen garanderen ook afhankelijk van het gezond verstand, het inzicht en het proactief handelen van onze projectbetrokkene:
Houd rekening met de locatie. Een binnenstedelijke bouwplaats "naast bijvoorbeeld een kinderspeelplaats" vraagt nu eenmaal meer zorg en aandacht voor publiek.
In tijdelijke situaties bij beperkte risico's kunnen ook lage hekwerken doelmatig worden ingezet.
Publiek is niet bekend met de V&G risico’s die onze werkzaamheden veroorzaken.
Onze V&G coördinator uitvoeringsfase heeft dan ook de wettelijke taak om maatregelen te nemen die voorkomen dat onbevoegden ons bouwterrein kunnen betreden:
Stop de werkzaamheden zodra blijkt dat de veiligheid van publiek niet kan worden geborgd.
Overige aandachtspunten:
Denk ook aan sociale veiligheid buiten de werktijden. B.v. extra verlichting, looppaden etc.
Het waarborgen van de publieksveiligheid is niet vrijblijvend.