Als we lichamelijk en geestelijk in balans zijn, dan is dat een goede basis om veilig te werken.
Hoe is dat bij jou
Geestelijk in balans heeft te maken met hoe je je voelt en hoe snel jij weer herstelt na een periode van spanning en stress of juist verveling. Je kunt last krijgen van allerlei gezondheidsklachten en zit niet meer goed in je vel.
Stress hoeft niet altijd negatief te zijn, het zorgt bijvoorbeeld ook voor alertheid. Iedere dag word je uitgedaagd om met tegenslag om te gaan. Van kleine ergernissen tot levensgebeurtenissen, je ontkomt er niet aan. Hoe je daar mee omgaat is heel persoonlijk en hangt af van allerlei factoren.
Als stress te lang duurt, te vaak voorkomt en als je niet meer herstelt dan kan dit leiden tot uitputting en onveilig gedrag.
Lichamelijk kun je ook uit balans raken, dat heet fysieke disbalans.
Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarbij het lichaam flink kan reageren. Denk aan veel lopen, tillen, duwen, draaien en trekken. Te lang in dezelfde houding zitten, staan of veel repeterende bewegingen maken. Het kan klachten veroorzaken aan spieren en gewrichten, ook kan het van invloed zijn op ons hart en bloedvatenstelsel.
Wat kun je er zelf aan doen?
Het belangrijkste is om te herkennen dat je last hebt van klachten op zowel geestelijk als lichamelijke vlak. Erken dat er een probleem is en werk aan een oplossing. Als jij in balans bent is dat goed voor jezelf en komt dat veilig werken ten goede. Als je er alleen niet uitkomt, praat erover en zoek hulp. Dit kan binnen of buiten je werk.
Hoe je omgaat met stress hangt af van jouw veerkracht. Als dit niet optimaal is, wordt het steeds lastiger om je weer goed te voelen. Het heeft invloed op jouw gezondheid en veiligheid. Zowel privé als op het werk.
Hoe ziet jouw veerkracht eruit?
Of je buiten lichamelijk zwaar werk verricht of veel binnen (kantoor)werk doet, er liggen voor allen bepaalde gevaren op de loer. Je kunt ongemerkt gezondheidsklachten en ander gedrag ontwikkelen.
Herstel hangt af van jouw veerkracht op dat moment. Veerkracht is het vermogen om te herstellen na momenten van belasting en tegenslag. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Hoe zorg je voor voldoende veerkracht?
Heb je passie in je leven en ondersteunende relaties?
Kun je de dingen van de positieve kant bekijken?
Heb je voldoende ontspanningsmomenten?
Beweeg je voldoende en eet je goed?
Hoe zit het met jouw relativeringsvermogen?
Toon eigenaarschap en bespreek met jouw collega’s de onderwerpen stress en veerkracht. Hoe zou het voelen om minder ongezonde stress te ervaren en wat heb je hierbij nodig. Hoe reageer je hier tijdig op, bij jezelf en als je het herkent bij jouw collega. De Dura Vermeer Academie staat vol met cursussen op dit gebied, kijk ook nog eens op #DV4fit.
Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning.